دین به چه درد می‌خورد!
دين به چه درد مي‌خورد!
بچه های مسجد بخوانند

دین به چه درد می‌خورد!

کتاب «دين به چه درد مي‌خورد!؟» نوشته سيد مهدي شجاعي توسط انتشارات نيستان به چاپ پنجم رسيد.
شناسه خبر : 65307 تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۴۰۳ زمان انتشار : ۰۷:۰۵

 

به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد از استان تهران، کتاب دین به چه درد می خورد؟! اثر سید مهدی شجاعی است که در انتشارات نیستان به چاپ رسیده است.

درباره کتاب دین به چه درد می خورد؟!

این اثر تلفیقی است است داستان و متنی عافانه درباره دین. شجاعی در این اثر با طنزی ملایم و با استفاده از عناصر زبانی ساده چالش‌های دین‌داری در عصر مدرن را هدف قرار داده و با یک بازخوانی پرسشگرانه به آنها پرداخته است.

او کتاب خود را با روش اثبات معکوس شروع می‌کند.و برخی از آسیب های اجتماعی و فرهنگی ساختارهای زیستی در جامعه دین‌مدار را برمی‌شمارد. او قدم به قدم در کتابش جلو می‌رود و گزاره‌های ساده منتج از این موضوع درباره کارکردهای واقعی دین مداری در زندگی اجتماعی را نفی می‌کند

 او در این اثر بسیار هنرمندانه و بدون جانبداری دنیای پیرامون انسان معاصر را ترسیم می‌کند و بعد به سراغ نقاط اصطکاک میان اندیشه دین‌مدارانه با زندگی امروزی می‌رود.

 این اثر نه سنگینی متون تخصصی و علمی را دارد و نه مثل یک متن داستانی است. این اثر یک اثر روایی- استنتاجی است و ابزاری برای ارتباط توده مردم علاقه‌مند به خواندن متنی درباره یکی از پراهمیت‌ترین موضوعات جاری در زندگی فردی و اجتماعی.

 خواندن کتاب دین به چه درد می خورد؟! را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

علاقه‌مندان مطالعات دینی و اجتماعی مخاطبان این کتاب‌اند.

بخشی از کتاب دین به چه درد می خورد؟!

ـ راستی! بچه‌ها! خبر کشت و کشتار در فرودگاه استانبول را شنیده‌اید؟

ـ من امروز صبح از اخبار رادیو شنیدم.

ـ نه! من چیزی نشنیده‌ام.

ـ چطور چیزی نشنیده‌ای؟! خبرش مثل توپ در دنیا ترکیده!

ـ من فیلم‌هایش را هم در تلگرام دیدم که با دوربین مدار بسته فرودگاه گرفته شده بود.

ـ یکی از روزنامه‌ها تیتر زده بود: جنایت فجیع در فرودگاه استانبول.

ـ حالا چی بوده ماجرا؟ چه کسی این جنایت را مرتکب شده؟ با چه انگیزه‌ای؟

ـ همان گروه داعش دیگر! که پیش از این هم بارها مرتکب چنین جنایاتی شده‌اند و با وقاحت تمام، مسئولیت آن را به عهده گرفته‌اند.

ـ یعنی همان‌ها که در یازده سپتامبر با هواپیما به برج‌های دوقلو زدند و کلّی...

ـ نه. آنها که گروه القاعده بودند.

ـ آخر آنها هم همین کارها را با اسم و رسم اسلام و مسلمانی انجام می‌دادند.

ـ یعنی اینها از سر اعتقاد به اسلام و مسلمانی چنین جنایت‌هایی را مرتکب می‌شوند؟

ـ خودشان که این‌طور می‌گویند.

ـ حتی موقع ارتکاب هر کدام از این جنایت‌ها، الله‌اکبر می‌گویند و کلی شعارهای اسلامی سر می‌دهند.

ـ اینها همه از دل گروه طالبان درآمده‌اند که رئیسشان یک ملاست و ادعای مسلمانی‌شان گوش عالم را کر کرده است.

ـ به هر حال این ادعایشان خیلی هم بی‌حساب نیست.

ـ به خصوص که اغلبشان دست پرورده عربستان هستند. عربستانی که ادعای حکومت اسلامی دارد و متولی مکّه و مدینه است و مشهور به خادم‌الحرمین.

 این عربستان جوری که خودش ادعا می‌کند، از همه کشورهای مسلمان، اسلامی‌تر به شمار می‌رود.

ـ لابد از منظر عربستان، اسلام، ارتکاب این جنایت‌ها را مجاز می‌شمرد.

سید مهدی شجاعی نویسنده، رمان‌نویس، روزنامه‌نگار و فیلمنامه‌نویس فعال و مشهور ایرانی است. او در دوران نویسندگی خود بیشتر به داستان‌نویسی پرداخت و داستان‌های کوتاه و بلند زیادی در حوزه‌ی ادبیات کودک و نوجوان و همچنین ادبیات مذهبی نوشت. شجاعی در دوران کار حرفه‌ای خود به عنوان فیلمنامه‌نویس نیز فعالیت داشته و تاکنون از فیلمنامه‌های او در تلویزیون و سینما، چندین فیلم ساخته شده است. سیدمهدی شجاعی به دلیل نوشتن کتاب‌های برجسته‌ در زمینه‌های معنوی و اجتماعی نیز شهرت دارد.

سید مهدی شجاعی در شهریورماه سال ۱۳۳۹ در تهران چشم به جهان گشود. شجاعی پس از اخذ دیپلم ریاضی، وارد دانشکده‌ی هنرهای دراماتیک شد و در آن‌جا مدرک لیسانس خود را در رشته‌ی ادبیات نمایشی دریافت کرد. او همزمان در دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در رشته‌ی علوم سیاسی نیز تحصیل کرد، اما به این نتیجه رسید که باید تحصیلات خود را ناتمام بگذارد و به حرفه‌ی نویسندگی بپردازد. مجموعه‌ی این اتفاقات و تغییر رشته‌ها، شجاعی را به این باور رساند که در هیچ حوزه‌ای جز ادبیات نمی‌تواند بدرخشد و روح سرگشته‌ی خود را آرام کند. تجربه‌ی کاری موفق او در طی سال‌های گذشته و خلق بیش از ۱۰۰ اثر که اکثر آن‌ها در حوزه ادبیات نوجوان قرار دارند، نشان داد که او در مورد آینده‌ی خود در جوانی نهایتا بهترین تصمیم را اتخاذ کرده بود.

نخستین آثار سید مهدی شجاعی در بیست‌سالگی او به صورت داستان‌های سریالی در روزنامه‌ها منتشر می‌شد. او هشت سال به عنوان سردبیر فرهنگی روزنامه‌ی جمهوری اسلامی و همچنین هشت سال دیگر به عنوان سردبیر در ماهنامه‌ی صحیفه مشغول به کار بوده است.

سیدمهدی شجاعی تالیف تعدادی نمایشنامه و فیلمنامه را نیز در کارنامه‌ی خود دارد. او بیش از ۱۰۰ کتاب برای کودکان و نوجوانان ترجمه و تالیف کرده است. شجاعی در سال‌های ۱۳۶۵ تا ‍۱۳۷۵ داور جشنواره‌ها‌ی مختلفی از جمله جشنواره‌ی جهانی فیلم فجر، جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم و ویدئوی کودک و نوجوان اصفهان، جشنواره‌ی بین‌المللی تئاتر فجر و جشنواره‌ی ملی مطبوعات بود.

شجاعی علاوه بر شغل نویسندگی، منتقد سینما و تئاتر است. او مدتی در هیئت مدیره‌ی موسسه‌ی پرورش فکری کودکان و نوجوانان حضور داشت. او نمایشنامه‌ای درباره زندگی شهید مصطفی چمران برای یک سریال تلویزیونی و همچنین نمایشنامه‌ای درباره‌ی حضرت یوسف برای صداوسیما نوشته است. از دیگر فیلمنامه‌های سید مهدی شجاعی می‌توان به بدوک، پدر (هر دو به کارگردانی مجید مجیدی) و چشم خفاش (به کارگردانی بهزاد بهزادپور) اشاره کرد. از آثار مذهبی او نیز می‌توان به خورشید در حجاب، پدر، عشق و پسر، کشتی پهلوگرفته، دو کبوتر و دو پنجره اشاره کرد.

سید مهدی شجاعی همچنین مؤسس انتشارات نیستان است که از سال ۱۳۶۶ تاکنون ناشر معتبر ایرانی آثار بسیاری از نویسندگان و شاعران معاصر بوده است. شجاعی خود انگیزه‌اش را از تاسیس این انتشارات، چاپ و انتشار بهترین آثار نویسندگان و شاعران معاصر خود عنوان می‌کند. اکنون بیش از دویست جلد کتاب از این انتشارات، شامل داستان، نمایشنامه و نثر ادبی، با عنوان گزیده‌ی ادبیات معاصر منتشر شده و پیش‌بینی می‌شود تعداد آثار این مجموعه، در آینده‌ای نه چندان دور به ۲۵۰ عنوان نیز برسد.

به ‌جز آثار مذهبی، یکی دیگر از حوزه‌هایی که شجاعی در آن کتاب‌های مختلف و قابل قبولی را به چاپ رسانده است، حوزه‌ی مسائل اجتماعی روز جامعه است. شجاعی در کتاب‌هایی مانند دموکراسی یا دموقراضه، غیر قابل‌ چاپ و سانتاماریا سعی می‌کند دردهای جامعه‌ی ایرانی را با بیانی طنزآمیز و هوشیارکننده با خواننده در میان بگذارد. او در این مسیر روایت‌هایی را از دل جامعه بیرون می‌کشد و آن‌ها را در قالب داستان‌هایی خواندنی به مخاطب عرضه می‌کند؛ داستان‌هایی که درون‌مایه‌‌های انتقادی دارند و به تغییراتی در حوزه اخلاق و منش اجتماعی می‌پردازند که الزاما مطلوب نیست. برای مثال، داستان‌های مجموعه‌ی غیر قابل چاپ، نگاهی طنزآمیز دارد به واقعیت‌های بیرونی و اجتماعی؛ رویدادهایی که خواننده‌ی داستان‌ها، ممکن است هر آن با هر یک از آن‌ها در دنیای واقعی مواجه شود. ‌زبان طنز نویسنده در این کتاب، تلخ و گزنده و در عین حال بیدارکننده و آگاهی‌بخش است. این مجموعه شامل ۹ داستان کوتاه است.

سانتاماریا (مریم مقدس)، غیر قابل ‌انتشار، دموکراسی یا دموقراضه، بوی سبز پونه‌ها، از دیار حبیب، شكوای سبز، متقین، آفتاب در حجاب، دست دعا، چشم امید، بر محمل بال ملائک، صمیمانه با جوانان وطنم، ضیافت، ضریح چشم‌های تو، دو كبوتر، دو پنجره، یک دیوار، امروز بشریتم، عشق به افق خورشید، خار و دل، رسم بر این است، گزیده‌ی ادبیات معاصر (مجموعه‌داستان)، مردان و رجزهایشان، زیارت عاشورا، رزیتاخاتون و آیینه‌زار از تحسین‌شده‌ترین کتاب‌های سید مهدی شجاعی به شمار می‌روند.

شجاعی کتاب‌های بسیاری را نیز برای کودکان نوشته است که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به ایمان و گندم، برای همه برای همیشه، جای پای خون، اندوه برادر، درراه‌مانده، قصه‌ی دو گنج، کاری باید کرد، حکایت آن سر، وقتی او بیاید و کشتی نوح اشاره کرد.

شجاعی علاوه بر نوشتن کتاب‌هایی برای کودکان، کتاب‌هایی را برای آن‌ها ترجمه نیز کرده است، از جمله برای این‌که ماهی‌ها نمیرند، پرنده و شکارچی، در قصر ملک‌خاتون، خانه‌ی خودمان، قهر اسباب‌بازی‌ها، مموش! کجا بودی؟، سفر خرس کوچولو، آرزوهای فیلی، دیدنی نیست، مروارید، آموزش هنرهای تجسمی ۱ و ۲، دوست قهوه‌ای، ملخ‌ها در شهر (بازنویسی) و دو پرنده‌ی کوچک.

 

پایان پیام/.